Search
Close this search box.
Unesco

Steunbetuiging UNESCO-nominatie Nieuwe Hollandse Waterlinie

Regionale bestuurders van gemeenten, waterschappen en grote eigenaren zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben tijdens een feestelijke bijeenkomst op 20 april 2017 hun steunbetuiging voor de Unesco nominatie aan de Liniecommissie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie overhandigd. De ondertekening en aanbieding van de steunbetuiging vond plaats op Fort Voordorp in Groenekan. De ondertekening is een belangrijke stap op weg naar de UNESCO Werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) als uitbreiding van het sinds 1996  bestaande WerelderfgoedStelling van Amsterdam (SvA).

Brede steun voor Werelderfgoed

UnescoBekendheid, bewustwording en draagvlak ontwikkelen bij alle betrokken partijen is belangrijke voor UNESCO. Het draagt bij aan de bescherming en het behoud van het Werelderfgoed. Tijdens een aantal bestuurlijke bijeenkomsten over de UNESCO nominatie met gemeenten en grote eigenaren is door de partners aangegeven dat ze duidelijk willen maken dat ze de nominatie ondersteunen.

Symbolische overhandiging

Op 20 april  is de steunbetuiging aangeboden aan de Liniecommissie door de bestuurders van de gemeenten en waterschappen en de grote eigenaren die deel uit maken van het toekomstig Werelderfgoed. De Liniecommissie is het hoogste bestuurlijk orgaan in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zij wordt gevormd door de vier gedeputeerden van de provincies Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant.

Josan Meijers, voorzitter van de Liniecommissie: “Nederlanders zijn altijd heel ingenieus met “ons water” geweest. We maakten land van water, en water van land. Dijken, waterwerken, we kennen het allemaal. Maar we gebruikten water lang geleden ook vaak als militaire verdediging. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is daar een geweldig mooi voorbeeld van. Forten, kazematten en open schootsvelden boden samen met de rivieren bescherming tegen de vijand. Een onderdeel van onze geschiedenis dat niet verloren mag gaan, maar dat we willen doorgeven aan volgende generaties. Een nominatie voor Unesco’s Werelderfgoed zou ons daarbij enorm helpen.”

Met het leggen van een puzzelstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie hebben de vertegenwoordigers van betrokken partijen hun symbolische handtekening gezet en hebben met elkaar de verbinding gemaakt in de hele Linie. Deze houten puzzel (plm. 2 x 3m) is gemaakt door leerlingen van het Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterline in Geldermalsen.

Steun de nominatie

Ook verschillende andere betrokken hebben inmiddels de steunbetuiging ondertekend. Op de website van hollandsewaterlinie.nl staat een overzicht van alle steunbetuigingen die de Liniecommissie al heeft mogen ontvangen en staat ook hoe u zelf steun kan betuigen voor de nominatie.

De heer W.R. van Denderen, eigenaar Fort Voordorp:” Ik zie de nominatie als waardevolle erkenning voor alle jaren van restauratie die we achter de rug hebben. Het authentieke Fort Voordorp is in ere hersteld en wordt inmiddels veelvuldig ingezet voor unieke evenementen!”

Unesco proces

Het is een spannend jaar in het proces naar de Werelderfgoed-status voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In mei besluiten de vier colleges van de provincies Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland over de indiening van het nominatiedossier. Vervolgens moet in december de ministerraad instemmen. In januari 2018 biedt de minister van OCW namens de regering het dossier aan bij UNESCO in Parijs. UNESCO toetst dan of de Nieuwe Hollandse Waterlinie de Werelderfgoed-status vanaf 2019 mag dragen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam.

Wilt je op de hoogte blijven  van de NHW op weg naar Unesco werelderfgoed volg dan: @Waterlinie_NHW op twitter of ga naar hollandsewaterlinie.nl

Winkelwagen
Scroll naar boven